reisverhaal in hong kong – 2001
Terwijl Hong Kong het met bepaalde regels niet zo nauw neemt, bijvoorbeeld als het gaat om dierenwelzijn, houdt het Chinese schiereiland er ook wetten op na die wél nageleefd worden. Dat zijn soms best bijzondere wetten, om het zacht uit te drukken. Wat dacht je van een maand gevangenisstraf omdat je wilt vliegeren in Ocean Park, één van Hong Kong’s parken? Of twee weken de bak in moeten omdat je gezongen hebt op een zwemstrand? Tegelijkertijd mag je een overspelige man wél wurgen. Precies: heel bijzondere regelgeving dus.
schreeuwen in het park: een maand gevangenisstraf
Zo kan schreeuwen of vloeken in Ocean Park je een maand gevangenisstraf opleveren. Hetzelf-de geldt voor vliegeren of het gebruik van schoenen met wieltjes. Ook op het werk is het oppassen geblazen. Je kunt namelijk ontslagen worden vanwege je seksuele geaardheid. Het is werkgevers weliswaar verboden om te discrimineren op grond van ras, maar niet op basis van seksuele geaardheid. Het is dan ook volledig legaal voor elke instelling of school om mensen in te huren en vervolgens weer te ontslaan omdat iemand homo of lesbisch blijkt te zijn.
Ook als het gaat om zaken als trouwen heeft de overheid een vreemde vinger in de pap. Zo mag de overheid toestemming weigeren wanneer een transgender wil trouwen wiens geslachtsdelen (nog) niet operatief zijn gewijzigd. Veel transgenders willen dit laatste zelf niet omdat dit er vaak toe leidt dat zij geen kinderen meer kunnen krijgen. Ben je niet homoseksueel maar heb je wel een hond? Ook dan is het even oppassen geblazen. Zo heb je volgens de Rabië-verordening in Hong Kong voor iedere hond die ouder is dan vijf maanden een vergunning nodig om deze te mogen houden. Om een boete van HK $ 10.000 te vermijden, kun je maar beter die vergunning fiksen voor je nieuwe huisdier.
zingen op een zwemstrand: twee weken de bak in
Ook het maken van relatief onschuldige verkeersovertredingen, zoals lopen over de weg of wandelen door een rood stoplicht, kan een boete van HK $ 2.000 of zelfs een bezoek aan de rechtbank opleveren. Wil je in Hong Kong naar een openbare bijeenkomst? Pas dan vooral op. Openbare bijeenkomsten van meer dan dertig mensen zijn daarnaast op heel Hong Kong illegaal zonder toestemming van de politiecommissaris. Onder het mom van ‘openbare veiligheid’ en ‘openbare orde’ kan zo’n bijeenkomst alleen worden aangemeld als de politie-commissaris een week van tevoren op de hoogte is gesteld en hij geen bezwaar heeft gemaakt.
Zelfs zingen kan je duur te staan komen. Zonder schriftelijke toestemming kan het zingen van een lied op een zwemstrand leiden tot een gevangenisstraf van twee weken. Serieus. Waarom? Ik heb geen flauw benul. Maar daarbij stopt het niet. De lijst van bijzondere wetten gaat nog even verder. Zo kan ook het dragen van het verkeerde t-shirt je op een veroordeling te staan komen. Iedereen die een t-shirt draagt met daarop logo’s of ontwerpen die in verband kunnen worden gebracht met georganiseerde misdaad, riskeert een oordeel. Het is ook illegaal om te doen alsof je een lid bent van een criminele organisatie zoals de maffia-achtige Triad, die gevestigd is in Hong Kong.
Ook bijzonder is het feit dat prostitutie legaal is in Hong Kong, maar bordelen niet. Dat wil zeggen: iedereen kan legaal kosten in rekening brengen voor een persoonlijke seksuele ontmoeting, maar tegelijkertijd mogen anderen er niet van profiteren. Ook is het illegaal voor twee of meer prostituees om in hetzelfde gebouw te werken. Veel prostituees moeten dan ook in hun eentje werken, zonder de veilige omgeving van een bordeel.
alcohol aan kinderen verkopen: prima
Daarentegen is Hong Kong bijzonder soepel als het om een aantal andere zaken gaat. Zo is het de supermarkt wel toegestaan om alcohol te verkopen aan kinderen – ook als dat bijvoorbeeld een fles wodka is waar een negenjarig kind om vraagt. Overigens kiest de winkel er zelf vaak voor om dat niet te doen, maar dat is vanuit hun eigen vrije keuze en niet vanuit regelgeving. De alcoholische drankvergunning voor bars en restaurants verbiedt het serveren van alcohol tot achttien jaar, maar dit geldt niet voor retailers – zoals een supermarkt. Heel bijzonder.
Nog een interessante wet (overspelige mannen en minnaressen, even opgelet): in Hong Kong mag een vrouw haar man vermoorden wanneer die is vreemdgegaan, zonder hiervoor gestraft te worden. Let wel, dit mag alleen als ze het met haar blote handen doet. De minnares van de man mag overigens op elke mogelijke manier worden gedood. Die kan er dus nogal bekaaid vanaf komen als de bedrogen vrouw wraak wil nemen. De achterliggende gedachte volgens de overheid in Hong Kong is dat je als persoon in zo’n situatie niet volledig toerekeningsvatbaar kunt worden gesteld én een legitieme reden hebt om compleet door te draaien, met eventueel de dood als gevolg. Wanneer dit met blote handen is gedaan, wordt hiermee de abruptheid van de actie aangeduid – in tegenstelling tot wanneer er over is nagedacht om bijvoorbeeld handschoenen te dragen.
overspelige man wurgen: geen probleem
Even analyserend moet ik als vrouw in Hong Kong dus vooral erg oppassen met zingen, schreeuwen, vloeken, door rood licht lopen, een hond aanschaffen en een openbare bijeenkomst bijwonen of organiseren. Ik kan daarentegen wél de minnares van mijn man afknallen en vervolgens mijn vent wurgen met mijn eigen handen. Mijn zoontje mag in dat geval voor de schrik een lekkere fles wodka kopen in de supermarkt, om die daarna stiekem in het steegje erachter op te zuipen. Dat vat de situatie in Hong Kong denk ik goed samen. Ik heb het alvast opgeschreven voor de volgende keer dat ik die kant uit ga. Je weet nooit of het van pas komt.
–
meer reisverhalen uit oost-azië
Wil je meer weten over mijn ervaringen in Oost-Azië? Lees dan deze verhalen:
china e.a. – fast fashion victim
china e.a. – offline daten 2.0
china e.a. – springlevende doden
china & vietnam – authentiek dierenleed
japan, china, singapore, bali – rugzak vol luiers
japan & denemarken – rituele afslachting
–
reis je met me mee?
–