wereldwijd valkuilen voorkomen
Op deze pagina vind je algemene reistips, die voor vrijwel alle landen relevant (kunnen) zijn. Doe er je voordeel mee! De tips zijn gerangschikt rondom de onderstaande onderwerpen.
- Noteer voordat je vertrekt altijd de relevante telefoonnummers van de Nederlandse Ambassade in het land waar je naartoe gaat (en andersom dat van de relevante ambassade in Nederland). Hetzelfde geldt voor het Nederlandse Consulaat in het land waar je naartoe gaat (en dat van het relevante consulaat in Nederland). Mocht de nood aan de man zijn, en bijvoorbeeld je spullen gestolen of afgenomen zijn, dan kan het zijn dat je geen internet bij de hand hebt om deze telefoonnummers op te zoeken.
- Ook is het voor noodgevallen handig om het telefoonnummer te noteren waarmee je collect call kunt bellen vanuit het land waar je je op dat moment bevindt. Mochten al je spullen gestolen worden (inclusief telefoon en geld) en je geen internet bij de hand hebben, dan kun je op die manier altijd iemand thuis bereiken om hulp in gang te zetten of zaken op afstand voor je te regelen.
- Stop het briefje met deze telefoonnummers niet in je portemonnee, maar bijvoorbeeld in een vak van je grote rugzak. De kans dat die rugzak gestolen wordt is immers kleiner dan je handbagage.
- Zorg dat je altijd lokaal geld bij je hebt om de eerste dagen door te komen. Soms doet een geldautomaat op de airport het niet, in andere landen zitten er in het hele land maar weinig geldautomaten. Soms zijn er wel geldautomaten, maar zijn deze alleen geschikt voor creditcards - en in veel gevallen dan ook nog alleen geschikt voor de VISA creditcard. Zonder contant geld kun je dan in veel stress-situaties terecht komen
- Een creditcard is bijna essentieel bij reizen in veel landen, al is het maar om reserveringen te maken of geld te pinnen. Ook al staat er bij veel geldautomaten dat je met een Cirrus- of Maestro-logo geld kunt pinnen, de praktijk wijst uit dat dat lang niet altijd het geval is.
- Vraag je een creditcard aan, bedenk dan goed welke dat is. Een American Express creditcard wordt bij veel hotels en geldautomaten niet geaccepteerd. Mastercard wordt bij de meeste hotels en bij veel geldautomaten wel geaccepteerd, maar veruit de meeste zekerheid heb je met een VISA creditcard. Met een VISA creditcard kun je namelijk bij veel geldautomaten terecht die geen enkele andere internationale creditcard accepteren. VISA rules the world op het gebied van geldautomaten, zo is mijn ervaring.
- Ga je naar een land waar veel berovingen plaatsvinden, zorg dan dat je altijd een valse portemonnee op zak heeft, die je kunt afgeven in geval van nood. Denk daarbij aan een echte (goedkope) portemonnee, met daarin een verlopen creditcard en/of pinpas en wat contant geld. Op die manier heeft een rover altijd een buit en kan het goed zijn dat je je echte portemonnee nog op zak hebt daarna.
- Ben je een vrouw? Koop dan een kleine portemonnee die je in je BH kunt klikken. Daarin kun je net wat geld, een creditcard en bijvoorbeeld de geheugenkaart van je camera stoppen. Je kunt deze BH portemonnee kopen bij de HEMA.
- Bedenk sowieso goed wat je met je geheugenkaart van je camera doet tijdens transport van de ene naar de andere plek. Door je geheugenkaart op een andere plek te houden dan je camera, voorkom je dat al je fotos weg zijn wanneer men er onverhoops met je camera vandoor gaat. Een camera kun je vervangen, je foto’s niet. Uiteraard is het tussentijds filen van je foto’s in de cloud, bijvoorbeeld op een website als Flickr, helemaal een veilige optie. Daarvoor heb je echter wel een goede internetverbinding nodig en die is er helaas niet overal. Heb je een laptop mee dan kun je die ’s nachts foto’s laten uploaden, wanneer de internetsnelheid vaak beter is in ho(s)tels.
- Het lijkt een vanzelfsprekende tip, maar ga je naar een arm land, draag dan geen dure sieraden of tassen. Daarmee ben je ook minder snel een target voor dieven. Koop in plaats daarvan leuke, niet waardevolle sieraden op een lokale markt. Die zijn herkenbaar voor locals als niet-waardevol en staan vaak minstens zo leuk als zilver, goud of diamanten.
- Omdat het altijd lastig is om de juiste reisroute te formuleren, heeft de Lonely Planet in ieder landspecifiek reisboek een aantal voorbeeldroutes opgenomen. Hieruit heb ik regelmatig inspiratie geput.
- Ook staat altijd op de eerste bladzijden van de Lonely Planet een landkaartje afgebeeld waarop de highlights van het land gemarkeerd staan. Soms vallen die om wat voor reden dan ook tegen (bijvoorbeeld omdat de auteur een totaal ander beeld heeft van wat mooi of interessant is); vaak vormt het echter een goede leidraad om te weten te komen waar je in een land naartoe moet.
- Vlieg je met een baby? Stem dan van tevoren af met de vliegmaatschappij waarmee je vliegt, zodat je de beste plek in het vliegtuig krijgt. Bij veel vliegmaatschappijen gaat dat vrijwel vanzelf doordat de leeftijd van de passagiers bekend is en men dus weet welke passagiers met een baby reizen.
- Reis je met (een) klein(e) kind(eren)? Vraag dan bij het instappen om een tekensetje of ander cadeautje. Van cadeautjes wordt een kind over het algemeen als een kind zo blij van – en dat is precies wat je wilt als je gaat vliegen.
- Heb je een wandelwagen bij je? Stem bij het inchecken af hoe je die gaat vervoeren. Veelal is het de bedoeling dat je deze afgeeft aan de stewards vlak voordat je gaat boarden; deze staat vaak alweer voor je klaar wanneer je in het land van bestemming het vliegtuig uitstapt.
- Ben je eenmaal in het land ter plaatse, neem dan vooral zoveel mogelijk taxi’s die je van A naar B brengen en laat lokale bussen even voor wat ze zijn. Op die manier heb je relatief weinig reistijd en gedoe. Lokale bussen kunnen voor de langere afstanden wel weer leuk zijn omdat je kind iets te kijken heeft en dit echt een ervaring kan vinden.
- Kan je kind nog geen lange afstanden overbruggen en/of slaapt je kind tussen de middag nog? Dan loont het zeker om een buggy mee te nemen, waarin je kind tussen de middag kan slapen terwijl je door een stad slentert. Heb je een buggy bij je, zorg er bij het uitstappen uit een taxi dan voor dat de een je kind op schoot houdt terwijl de ander de buggy uit de achterbak pakt. Pas als die is uitgeklapt kan de ander uitstappen met het kind, zodat deze direct in de buggy kan worden gelegd en jullie allebei je handen vrij hebt om bijvoorbeeld een rugzak op je rug te doen. Verlies je kind uiteraard geen seconde uit het oog tijdens het uitstappen en uitladen.
- Bij veel hotels scheelt het geld om bij het boeken niet al aan te geven dat je een baby/peuter mee neemt. In het veld ‘opmerkingen’ kun je dit alsnog doen. Geef je bij het boeken al van tevoren aan dat je met drie personen reist (waaronder een kind), dan krijg je geen tweepersoonskamers aangeboden, terwijl dat prima past met een campingbedje erbij. Vaak gaan hotels ermee akkoord dat er een kind mee komt, zonder de prijs te verhogen. Vraag daarbij expliciet of men het laat weten als dit niet akkoord is, zodat je kunt bedenken of je die extra kosten wilt accepteren.
- Daarop aansluitend: tot een kind vier jaar oud is, mag het bij 99% van alle hotels gratis blijven slapen – zeker als je geen camping bedje nodig hebt (zie tip onder). Ga dan ook vooral vlak vóórdat je kind vier wordt (en naar school gaat) met hem of haar op reis. Hij of zij kan er dan genoeg van onthouden en het kost je heel weinig extra.
- Slaap je regelmatig in een ander hotel? Koop dan een Deryan Travelcot en neem die mee in je rugzak. Hoe vaak je ook van locatie wisselt, je kind slaapt hiermee elke dag in hetzelfde bed (dat daarmee ook dezelfde geur heeft). Je hoeft daardoor nooit te betalen voor een extra bed en kunt zelfs spontaan in ieder hotel terecht zonder een extra babybed te reserveren. Bovendien is een campingbedje groot en log en staat de hele dag in de weg. Een travelcot heb je in een minuut opgezet of opgeborgen in de hoes die meegeleverd wordt. Deze is beschikbaar in twee maten (van 0 tot en met 2 jaar oud en van 2 tot en met 4 jaar oud). De kleine versie past prima in een backpack, de grote versie past (afhankelij van de afmeting van je rugzak) waarschijnlijk ook maar met iets meer moeite. De travelcot is een uitklapbaar tentje, dat is voorzien van een zelfopblaasbaar matrasje, een zachte (en wasbare) topper en een dicht te ritsen gaasje dat fungeert als klamboe, zodat ongedierte niet binnen kan en er continu zuurstof naar binnen en buiten kan. Je ritst het tentje dicht, zodat je kindje er niet uit kan kruipen maar frisse lucht wel naar binnen kan. Ook wanneer je kindje alleen even wil rusten in zijn of haar eigen zone en bijvoorbeeld een boekje wil lezen, is het tentje ideaal.
- Op veel websites kun je per land een overzicht terugvinden van de gemiddelde temperatuur in een maand en de bijbehorende neerslag. Realiseer je dat zo'n klimaatstaatje op een website wel veel zegt, maar niet alles. Het is immers een overzicht van gemiddelde temperatuur en neerslag in een bepaalde tijd van het jaar. Het dagelijkse weer kan dan ook behoorlijk afwijken van wat eigenlijk het weer zou moeten zijn gezien de tijd van het jaar. Neem dan ook altijd wat kleding mee voor het geval het weer toch net iets anders is dan gepland.
- In veel landen waar de temperatuur overdag hoog ligt (en het dus lekker warm is), kan het ’s avonds toch vennijdig koud zijn. Het loont hoe dan ook vaak om een lekkere trui mee te nemen voor die avonduren. Hetzelfde geldt voor de uren die je doorbrengt in het vliegtuig of lokaal openbaar vervoer. Het is daar ’s nachts vaak ijskoud door de airco die blijft aanstaan.
- Om de beste prijs voor een toeristisch hotel te betalen, kun je het beste 2 tot 6 maanden van tevoren boeken. Voor een zakelijk hotel gelden andere regels: die verlagen vlak van tevoren hun prijzen. Als je dus een last-minute hotel wil boeken, kies dan voor een zakelijk hotel. Zakelijke hotels zijn het goedkoopst in het weekend; budget hotels zijn juist het goedkoopst doordeweeks omdat deze het populairst zijn in de weekenden, wanneer ze bezocht worden door studenten en citytrippers.
- Op de website vanTripAdvisor vind je van vrijwel alle hotels in de wereld reviews van gasten – ook van hotels die niet online geboekt kunnen worden. Daarmee is een bezoek aan TripAdvisor vaak een goede eerste stap naar het boeken van een hotel in een streek, stad of dorp. Je kunt zelf aangeven in welke plaats of streek je een hotel zoekt. Online reserveringssystemen zoals Booking.com laten je (uiteraard) alleen de hotels zien die bij hen geboekt kunnen worden; via TripAdvisor vind je ook hotels die via andere online reserveringssystemen (zoals Hotels.com en Expedia.com) geboekt kunnen worden én hotels die alleen via een mailtje of via de eigen hotelwebsite geboekt kunnen worden.
- Let op! Omdat TripAdvisor verdient aan hotels die via een online reserveringssysteem geboekt kunnen worden, zet de website die vaak bovenaan. Check dan ook goed op welke manier de volgorde van de hotels op TripAdvisor is weergegeven. Die moet zijn ‘op rangvolgorde’, daarin komen namelijk ook hotels voor die een heel goede rating hebben gekregen maar niet online te boeken zijn via een online reserveringssysteem als Booking.com of Hotels.com.
- Probeer je boekingen voor een bepaalde reis zoveel mogelijk in één online reserveringssysteem te doen. Op die manier hoef je maar één website te checken voor je gemaakte reserveringen en gaat er in je planning net iets minder vaak fout. Daarnaast hanteren veel online reserveringssystemen een loyaliteit-systeem: hoe vaker je boekt bij een boeking site, des te beter de prijs. Bij Booking.com krijg je de status van Genius Member, waarmee je soms voordelen krijgt in een hotel, bijvoorbeeld in de vorm van een gratis ontbijt of extra korting op de hotelkamer. Bij Hotels.com of Expedia spaar je voor een gratis overnachting of extra korting. Zelf gebruik ik het liefst Booking.com.
- Mijn ervaring is dat veel hotels exact dezelfde prijs hanteren bij de verschillende online reserveringssystemen. Soms zit er echter wel degelijk verschil in, of is een kamer in een bepaalde klasse nog wel te boeken via de ene website en niet via de andere. Dit kun je makkelijk checken in TripAdvisor door de exacte datum in te vullen van de overnachting(en) die je wilt gaan boeken.
- Gebruik je meerdere boekingsmethoden (bijvoorbeeld via een mail, via telefoon en/of via een online reserveringssysteem) en/of gebruik je meerdere online reserveringssystemen om je overnachtingen te boeken, houdt dan goed bij in een word-documentje via welke boekingsmethode je welke overnachting hebt geboekt. Anders is de kans groot dat je zelf in de war raakt. Online reserveringssystemen pretenderen voor elke reservering een bevestiging te sturen; bij mijn eigen Gmail-mailbox gaat dat echter vaak fout en vind ik de gemaakte reservering niet altijd terug in mijn mailbox. Dit onderstreept het belang van het bijhouden van een klein overzichtje.
- Je kunt op TripAdvisor niet alleen op plaatsnaam zoeken, maar ook op hoteltype. Zo kun je van tevoren aangeven of je op zoek bent naar een Bed & Breakfast, appartement of hotel. Daarnaast kun je aangeven wat je in een hotel belangrijk vindt. Ben je op zoek naar iets hips, naar een luxe gevoel of een familiehotel? Door deze zaken aan te geven in TripAdvisor, kan het systeem rekening houden met jouw eigen voorkeuren.
- Welke kamer je in een specifiek hotel het beste kunt boeken, verschilt uiteraard per hotel. Dit kun je zelf niet weten tenzij je er bent geweest. Bij TripAdvisor kun je daarom reviews scannen die gaan over de exacte kamer die je wel of niet moet hebben in een hotel. Sommige hotelkamers zijn nu eenmaal beter gesitueerd dan anderen en juist door de reviews te lezen die daarover gaan kun je het hotel al bij het boeken vragen om een specifieke kamer, bijvoorbeeld juist het dichtst of verst van het zwembad of op een bepaalde etage. Maak daar gebruik van!
- In sommige (ei)landen zijn de leukste hotels niet online te boeken via online reserveringssystemen. In die gevallen is het handig de hotels te mailen via het e-mailadres dat op hun website staat. Deze hotels herken je doordat bij TripAdvisor staat aangegeven dat zij geen prijsinformatie beschikbaar hebben. In veel Aziatische landen, maar ook in communistische landen is dit vaak het geval en het betreft in veel gevallen nou juist de leukste hotels. Het is in dat geval de moeite waard om de hotels via e-mail te reserveren.
- Hotelovernachtingen kun je vaak gratis annuleren. Als je een hotel vindt voor een goede prijs dat kosteloos te annuleren valt, kan het lonen om de kamer gelijk te boeken voordat de kamer wellicht weg is. Je kunt in dat geval immers altijd annuleren wanneer je toch een betere prijs of een beter hotel hebt gevonden. Het kan echter qua prijs interessant zijn om een kamer te boeken die niet te annuleren valt. Dit scheelt vaak aanzienlijk in de prijs. Dan moet je echter wel zeker weten dat je de kamer ook echt wilt en niet nog van gedachten gaat veranderen.
- Heb je het idee dat de prijs van een hotel opeens omhoog gaat? Delete dan je cookies in je instellingen, zodat je zeker weet dat jouw herhaaldelijke bezoek aan het online reserveringssysteem (en aan dit specifieke) hotel hier niet voor gezorgd heeft en dat het hotel echt geen goedkopere kamers meer heeft.
- Ook al krijgt een hotel een heel goede rating, dat betekent nog niet dat jij het ook een heel goed hotel gaat vinden. Dit hangt vaak ook af van je eigen verwachtingen van een hotel en van waar je op zoek naar bent. Een 9 als rapportcijfer bij een heel simpel en goedkoop hotelletje is gezien de prijs wellicht de perfecte value for money, maar zegt niet dat dit ook jouw standaard van comfort is. Bekijk vooral veel foto’s van het hotel, die zeggen vaak meer dan alleen het rapportcijfer.
- In veruit de meeste Latijns Amerikaanse landen wordt door de lokale bevolking geen Engels gesproken. Bij veel Aziatische landen is dat gelukkig wel het geval. Check van tevoren in hoeverre er een taal wordt gesproken die jij zelf ook spreekt.
- Wordt er geen taal gesproken die jij zelf spreekt? Kijk dan of er een Lonely Planet Phrasebook gemaakt is van die taal. Dit is een zeer compact gidsje, dat in elke handtas past en waar je niet alleen de meest essentiële woorden kunt opzoeken, maar ook op onderwerp complete zinnen kunt terugvinden die zeker van pas gaan komen op je reis. Bijvoorbeeld voor het boeken van een kamer, doen van een bestelling in een restaurant of kopen van boodschappen in een winkel, het vragen van de weg of maken van een praatje met een local. Op die manier kun je jezelf relatief snel verstaanbaar maken zonder de taal te spreken.
- Zoek je een onderwerp dat gegarandeerd tot een geanimeerd gesprek leidt, bijvoorbeeld als je in een taxi zit en verlegen zit om een praatje? Praat over voetbal, een mondiaal gespreksonderwerp zo heb ik geleerd. Zelfs als je zelf niet van voetbal houdt.
- Moet je een schriftelijke aanvraag doen in de lokale taal? Overweeg dan om Google Translate te gebruiken. Je kunt hier een gehele Nederlandse tekst knippen & plakken; met één druk op de knop wordt er een vertaling van een gehele tekst gerealiseerd in de door jou aangegeven taal. De vertaling is nog niet perfect, maar helpt je behoorlijk op weg. Google werkt er bovendien hard aan om de vertalingen steeds beter te maken.
- Let op! Om een land binnen te komen dient je paspoort in veel landen minimaal nog 3 of 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit het land. Check dan ook ruim op tijd of je paspoort nog geldig is en vraag, indien nodig, bij de gemeente op tijd een nieuw paspoort aan. Hier gaat vaak best wat tijd mee gepaard.
- Per land staat op deze website aangegeven of je (op het tijdstip van schrijven) als Nederlander een visum nodig hebt. Check dit op tijd, aangezien het soms een week of twee kan duren voordat je je paspoort met visum weer terug hebt. Bij sommige landen kun je op het moment van aankomst een visum regelen (zoals Indonesie), bij sommige landen moet dit perse voor aankomst al geregeld zijn (zoals India). Kun je het bij aankomst regelen, dan scheelt dit veel tijd vooraf. Aan de andere kant moet je dan wel rekening houden met een iets langere wachttijd bij de douane aangezien je voor de visumaanvraag vaak in een aparte rij moet staan voorafgaand aan de reguliere douane formaliteiten. Let op! In sommige landen kun je de visum alleen contant afrekenen in US Dollars of Euro’s. Neem voor dit soort zaken dan ook altijd wat contant geld mee.
- Je kunt een visum tegenwoordig ook via ANWB winkel regelen en hoeft dus niet perse zelf naar een ambassade of consulaat toe. Je betaalt hier wel wat extra voor, dus afhankelijk of je de tijd en kosten voor over hebt om het visum in (veelal) Den Haag te halen of te laten opsturen kies je voor een van de twee. Het scheelt je vaak veel wachten en reistijd.
- Check van tevoren goed welke vaccinaties je nodig hebt en doe dat ruim op tijd. Soms heb je namelijk meerdere vaccinaties nodig voordat je dekkend bent.
- Je kunt er tegenwoordig voor kiezen om thuis ingeënt te worden in plaats van bij de GGD in de rij te moeten wachten totdat je aan de beurt bent. Ook als compleet gezin – ideaal! Je geeft het door jou gewenste tijdstip aan (overdag of in de avond) en er komt een (in mijn geval zeer competente en aardige) dame of heer langs om je in te enten. In ons laatste geval gebeurde dit zelfs bij mijn zoontje in bed terwijl hij sliep. Hij werd slechts één seconde wakker van het prikje en sliep daarna lekker door. Check bij je verzekeraar of dit soort vaccinatiediensten wordt vergoed, bij mij was dat wel het geval.
- Vaak geldt, althans voor mijzelf, dat ik mijn beste reiservaringen heb als ik met lokaal openbaar vervoer van A naar B ga in een land (of juist de grens overga naar een ander land). Juist als je in een bus, trein of shared taxi zit, krijg je de beste gesprekken met locals - zo is mijn ervaring. Ook al is openbaar vervoer in veel armere landen soms een beproeving, het zegt vaak heel veel over een land en zorgt ervoor dat je een land beleeft in zijn volle glorie.
- Pas daarbij wel op wat je aanneemt van locals. Niet iedereen is (uiteraard) te vertrouwen en je zult niet de eerste persoon zijn die een snoepje aanneemt en uren later langs de kant van de weg wakker wordt zonder spullen of kleren. Het lastige is dat er geen richtlijnen zijn hoe je moet inschatten of de persoon met wie je al een paar uur zit te kletsen te vertrouwen is of niet. Uiteraard zal dit in de overgrote meerderheid van de gevallen wel zo zijn. Je eigen instinct is bij die inschatting wellicht nog de beste graadmeter.
- Reis je met een (klein) kind? Dan gaat die vlieger niet altijd op - ook al vinden kleine kinderen het vaak al heel snel leuk en interessant, ook in een lokaal boemeltje. Immers: life is a playground als je twee jaar oud bent! Met een klein kind (en dus een extra rugzak en/of handbagage) erbij, vond ik het soms een stuk relaxter om een taxi te nemen van A naar B dan een lokale bus. Kijk dan bij het item 'kinderen' op deze pagina voor extra tips rondom het vervoer in het buitenland met kleine kinderen.
- Wil je een vliegticket boeken? De dinsdag is over het algemeen de goedkoopste dag om een vlucht te boeken. Maak daar gebruik van!
- Om op de hoogte te blijven van de scherpste aanbiedingen, loont het om je te abonneren op de wekelijkse nieuwsmail van Ticket Spy – waar de allerbeste wereldwijde aanbiedingen voor tickets in staan. Houdt daarnaast ook de KLM wereldweken en acties van Transavia en TUI in de gaten.
- In de zoekmachine van de website van D-reizen worden niet alleen reguliere vliegtuigmaatschappijen, maar ook budget airlines meegenomen. Daarmee vergelijk je een breder scala van vliegmaatschappijen en is de kans groter dat je de allergoedkoopste tickets vindt. Dit geldt voor veel andere zoekmachines helaas niet. Het voordeel van boeken via een regulier reisbureau zoals D-Reizen is bovendien dat zij jou op een goede manier informeren (en na-bellen) wanneer je vluchtgegevens veranderen. Helaas gebeurt dat nogal eens.
- Ben je flexibel in je vliegdatum? Bij websites zoals Transavia, TUI en Air Berlin kun je in één oogopslag zien wanneer vliegen in een bepaalde maand het goedkoopst is, zodat je daar gelijk een keuze in kunt maken
- Er zijn regels t.a.v. de omvang van je handbagage en cabine bagage die je incheckt. Deze regels variëren per vliegmaatschappij en soms ook per airport. Sommige low cost carriers zijn daar heel streng in en laten je je handbagage van tevoren wegen en/of passen. Is je handbagage te groot of zwaar, dan moet je die alsnog inchecken. Daarnaast mag je maar een stuk handbagage mee, ook daarin zijn (veelal) low cost carriers streng, zo is mijn ervaring. Check dit van tevoren goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan!
- Toiletartikelen moet je officieel in Nederland aanbieden in een transparant zakje dat niet groter mag zijn dan een aantal centimeters. Vooral de kleinere vliegvelden
zijn daar streng in, zo is mijn ervaring. Zit het niet in een transparant zakje, dan krijg je de kans het daar alsnog in te doen. Past het daar niet in, dan wordt je in sommige gevallen gedwongen om de toiletartikelen op het vliegveld
achter te laten. Check dit van tevoren dan ook goed zodat je ook hierbij niet voor verrassingen komt te staan! - Vlieg je naar Azië? Low cost carrier Air Asia heeft een groot netwerk van vluchten op dat continent, om van het ene land naar het andere te vliegen. Mijn ervaringen zijn gemengd, maar ik heb het gevoel dat ze steeds beter op tijd vliegen en inmiddels een prima alternatief zijn voor een reguliere vliegmaatschappij.
- Soms kan het door low cost carriers als Air Asia goedkoper zijn om vanuit Nederland te vliegen op een mega-hub (zoals Bangkok, Kuala Lumpur, Mumbai of Singapore in Azië) en vanaf daar door te vliegen met een lokale low cost carrier naar je eindbestemming.